Lideri EU saglasili su se u vezi sa potrebom uvođenja certifikata o vakcinaciji protiv COVID-19, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Ona je na konferenciji za novinare nakon virtuelnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi certifikate.
“Svi su se saglasili da nam je potreban digitalni certifikat o vakcinaciji”, istakla je Merkel.
Napomenula da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju vakcina protiv COVID-19, te da EU mora da se pripremi za scenario u kojem će se vakcinacija nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva COVID-a.
Koncept certifikata o vakcinisanju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uslovima pandemije COVID-19.

Austrija i Grčka su ranije danas predložile uvođenje zajedničkih certifikata, kako bi se omogućilo putovanje tokom ljetne sezone ove godine.
Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, biće posvećen u potpunosti situaciji sa pandemijom COVID-19.
Uvodnu riječ je imao predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, piše Blic.
“Ne možemo nazad. Moramo da razvijemo istinski evropsku zdravstvenu politiku, sa jasno definisanim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo da dozvolimo bilateralne sporazume i nacionalizam vakcina. Izmjena Ugovora više ne može biti tabu”, rekao je Sassoli.
U pitanju je nastavak redovnih video sastanaka EU lidera koji su počeli prošle godine u cilju koordinacije evropskog odgovora na pandemiju-
Ovoga puta lideri će razmotriti ubrzanje stategije vakcinacije i proizvodnje vakcina u Evropi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here