Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da nikome neće dozvoliti da se ispriječi na putu prema izgradnji velike i snažne Turske.
“Nećemo dopustiti da bilo ko postavi direktne ili indirektne prepreke našoj misiji izgradnje velike i snažne Republike Turske. Borbu koju smo neumorno vodili prethodnih 18 godina uz podršku našeg naroda nastavljamo i u narednom periodu”, rekao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na ceremoniji otvaranja pogona za proizvodnju litijevog karbonata u gradu Eskisehiru.
Naglasio je da Turska s jedne strane vodi borbu protiv koronavirusa, ali da nikako ne zanemaruje ni nove investicije, proizvodnju i trgovinu, dodajući da je vrlo važno otvarati nove fabrike, pogone i infrastrukturne projekte.
Podsjetivši da su ekonomije mnogih zemalja teško pogođene pandemijom, Erdogan je kazao da Turska ipak uspijeva otvarati nove pogone i fabrike, napominjući da su samo u decembru pokrenute brojne investicije u sektorima transporta, kulture, poljoprivrede i odbrambene industrije.
“Ovo su nesumnjivo teški dani, ali ujedno i dani kada se prepoznaju pravi i lažni prijatelji naše zemlje, ali i oni koji politiku koriste kako bi služili narodu ili kako bi ostvarili ličnu korist. Mi nastavljamo na putu služenja narodu bez miješanja u nepotrebne rasprave”, kazao je Erdogan.
Naglasio je da je, uprkos svemu, za Tursku ovo bila dosta uspješna godina, posebno na polju energetike.
“Broj bušenja koja smo realizovali u Sredozemnom i Crnom moru dostigao je devet. Kao što se kaže, oni koji traže i nađu. Zato je naša zemlja prvo dobila jednu od najvažnijih svjetskih flota za bušenje i seizmička istraživanja. Potom smo započeli posao i hvala Bogu konačno smo postigli i prve rezultate. Rezerve prirodnog gasa od 405 milijardi kubnih metara koje smo otkrili na lokaciji Dunav-1 u Crnom moru predstavljaju prekretnicu za našu zemlju. Ovo otkriće pokazalo je pravi potencijal naše zemlje, okružene energetskim resursima”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako će i u narednom periodu nastaviti s koracima koje poduzimaju u oblasti energetike.
“Ovim otkrićima, za koja vjerujemo da će se nastaviti, želimo značajno smanjiti ovisnost naše zemlje o prirodnom plinu iz inostranstva. Pored toga što ćemo našim građanima ponuditi prirodni plin po pristupačnijim cijenama, uštedama ćemo doprinijeti i smanjenju deficita tekućeg računa”, kazao je Erdogan.
Napomenuo je da Turska želi bolje iskoristiti ne samo resurse ugljovodonika, već i druge prirodne i podzemne resurse koje posjeduje.
“Poduzimamo intenzivne napore kako bi realizovali potencijale koje Turska posjeduje u ovoj strateškoj oblasti koja je godinama zanemarivana. U tom kontekstu, radimo na povećanju efikasnosti i kapaciteta naših institucija. Direkcija za istraživanje minerala od 1935. godine, kada je osnovana, do 2003, za nekih 70 godina, realizovala je samo tri miliona metara bušenja. Ista institucija izbušila je približno 7,5 miliona metara od 2003. godine. Drugim riječima, tokom našeg vodstva urađeno je dva i pol puta više posla po pitanju bušenja nego tokom 70 godina do tada”, rekao je Erdogan.
Istakao je također da će Turska u političkom i ekonomsko smislu ostvariti sve ono što zaslužuje u novom globalnom sistemu.
“Svaki događaj u našoj regiji i u svijetu potvrđuje snagu i važnost Turske”, poručio je predsjednik Turske.

Broj pregleda:
123

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here