Predsednik Turske Redžep Tajip Erodgan nazvao je danas Izrael “okrutnom, terorističkom državom”, nakon što je izraelska policija u petak ispalila gumene metke i šok bombe ka palestinskoj omladini koja ih je gađala kamenjem kod džamije Al Aksa u Jerusalimu.
“Okrutni Izrael, teroristička država Izrael nemilosrdno i neetički napada muslimane u Jerusalimu”, rekao je Erdogan.
Erodgan je pozvao sve muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preduzmu “efikasne korake” protiv Izraela.
On je dodao da je Turska pokrenula “potrebne inicijative” da podstakne Ujedinjene nacije, Organizaciju za islamsku saradnju i sve relevantne institucije da preduzmu akcije, prenosi Rojters.
Izraelska policija i večeras se sukobila sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.
Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose “Harec”.
Prema podacima Palestinskog crvenog krsta, povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.
Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.
Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here