Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji, koja je nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu.

– Imamo proglašenje vanredne situacije u velikom broju gradova, te je jasno da je čitav zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom tenzijom i trenutno radimo na proširenju kapaciteta. Tako da je na neki način situacija pod nekom vrstom kontrole – kaže Kon.

On dodaje da je veliki pritisak na kovid ambulantama i traži strpljenje pacijenata i od učesnika na svim nivoima.

Kon kaže da bi maske trebalo nositi i na otvorenom.

– Pogotovo ovi koji su stariji od 65 godina i hronični bolesnici, jer tako štite sebe. U ovoj situaciji kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način koji obezbeđuje da se 100 puta smanji prenošenje je da svi nose maske. Ako ne znamo tačno ko je zarazan onda jednostavno je to jedini način. Ako nose samo hronični bolesnici i stariji od 65 sebe će štititi samo 30 odsto. Ako masku nosi onaj ko nosi virus onda je zaštita 95 odsto, a ako i jedni i drugi nose, onda je zaštita 99 odsto, jer ne može biti 100 – objašnjava Kon.

On kaže da treba podržati nošenje maske i na otvorenom i da se to tretiralo kao taktički način rešavanja ove situacije.

– U ovakvim prilikama, prvi put to kažem, to postaje čitava strategija i nema više šale s tim. Mogu da se nose i platnene maske koje se peru. Koliko dugo će vas maska štititi zavisi od brzine vlaženja, a obično je to 2 sata. Ako koristite pa skidate, onda vas štiti dva sata efektivno. To bi trebalo često menjati, ali to važi za one koji su u neprekidnom korišćenju. Normalno, masku ne moramo da koristimo kod kuće ili u svom autu, ali taksisti moraju da koriste – naglasio je Kon.

Epidemiolog je prokomentarisao i da nije prikladno maske u automobilima kačiti na retrovizor jer postoji mogućnost druge vrste infekcije.

Izvor: Kurir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here