Epidemiolog Mithat Eminović iz kovid ambulante u Tutinu, apelovao je danas na nadlježne da toj zdravstvenoj ustanovi obezbijede još jedan rentgen aparat.

Eminović je za portal Direktno.rs rekao da se na istom rentgen aparatu obavljaju snimanja pacijenata inficiranih kovidom 19 i pacijenata koji imaju neke druge zdravstvene probleme.

“To ugrožava zdravlje svih pacijenata. Samo u junu smo imali više od 900 snimanja na rentgen aparatu, jer je priliv pacijenata ogroman”, rekao je on.

Epidemiolog kaže i da je “neobjašnjivo” zbog čega Zavod za javno zdravlje iz Novog Pazara od 16. juna onemogućava da se u tutinskoj kovid ambulanti obavlja testiranje PCR metodom pacijenata čija klinička slika ukazuje na Covid-19.

“Juče smo pregledali 75 pacijenata koji su se požalili na simptome kovida 19. Njih petoro je bilo serološki pozitivno i umesto da njih i još mnoge druge sa kliničkom slikom koja ukazuje na zarazu testiramo PCR metodom, mi smo ih uputili u bolnicu u Novi Pazar. Do sada, mnogi pacijenti su se vraćali iz Novog Pazara bez obavljenog pregleda, jer su u bolnici i ispred bolnice bile ogromne gužve”, objasnio je Eminović.

On je istakao da su oboljeli iz Tutina uglavnom odlazili svojim kućama i “u neizvesnosti čekali šta će biti s bolešću”.

Epidemiolog je upozorio da je u Tutinu veliki problem i to što se zaraza pojavila u Centru za azil.

“U Centru za azil je smešteno 200 migranata, a kod 12 je obolelo od kovida 19. Oni su izolovani, ali je neizvjesno kako će se situacija odvijati”, rekao je doktor.

Eminović je naveo i da u Domu za smještaj lica ometenih u razvoju ima nekoliko radnika koji su pozitivni na Covid 19.

“Takođe, u tom Domu imamo i 50 korisnika sa simptomima zaraze. Oni nisu testirani, izolovani su i liječe se. Pretpostavljamo da se radi o nekoj drugoj infekciji”, rekao je Eminović za Direktno.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here