U 71. godini danas je preminuo poznati radnik u oblasti kulture i turizma Novopazarac  Besim Biberović. Ceo svoj život posvetio je organizovanju velikih kulturnih i turističkih manifestacija.  Gotovo dve decenije spajao je kulture iz najrazličitijih krajeva Sveta na obalama Egeja.

Tvorac je jedne od najvećih manifestaijca koja promoviše tradiciju u čitavoj Evropi. Na njegove festivale u Tursu dolazili su  folkloraši od daleke Indije na istoku do Španije na zapadu.  U Turskoj je bio veoma cenjen. Dobijao je brojna priznanja.  Razumeli su njegovu misiju u toj zemlji.  Dovodio je brojne goste na najlepše plaže Egeja. Voleo je da kaže da je njegova misija da šalje bele golubove, da širi mir i ljubav. Ponosio se kada bi folkloraši iz razičitih krajeva bivše Jugoslavije bili na okupu.

Svuda je s ponosom izgovorao ime svog grada. Pozivao je u Novi Pazar sve dobronamerne ljude, govorio o njegovim lepotama ma gde se našao u Turskoj, Kini, Emiratima, Indiji… Bio je veoma cenjen i u svom gradu.

Biberović je završio Pravni fakultet u Kragujevcu. Jedno vreme bio je u rukovodstvu čuvenog „Genexa“ koji je bio neprikosnoveni lider u turizmu na Balkanu.  Biberović je bio boem u duši,  pesnik , besednik i omiljen u društvu.

Iza sebe je ostavio suprugu. Ćerku i sina.

Biberović je sahranjen danas sa podne namaza na Velikom groblju u Novom Pazaru

Z. M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here