Deoničari američkog draguljara “Tifani” potvrdili su najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH.

To se dogodilo posle višemesečnog zastoja, najave tužbi i borbe na sudu, pa čak i političkih intervencija.

Na virtuelnoj skupštini legendarne američke draguljarske kompanije “Tifani”, više od 99 odsto kapitala podržalo je najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH pre godinu dana.
Preuzimanje je zakomplikovano u proleće kada je izbila pandemija kovida 19, zbog čega je potrošnja luksuzne robe, uključujući dragulje, drastično opala. LVMH je zatim predložio nastavak pregovora o ceni svake deonice, tvrdeći da je prodaja “Tifanija” pala toliko da više nije mogao da plati za nju onoliko koliko je nameravao pre pandemije.
Kompanija “Tifani” je na to reagovala sa ogorčenjem, a od LVMH-a i njenog predsednika Bernarda Arnoa, inače najbogatijeg Francuza, snažno se tražilo poštovanje izvornog sporazuma, jer bi u protivnom usledila borba na sudu.
Posle višemesečnog zastoja, pri čemu je svaka strana insistirala na svom, a politika se neformalno uključila u pregovore (LVMH je rekao da su francuske vlasti “krive” za kašnjenje u postizanju sporazuma), obe kompanije su malo popustile: LVMH je ponudio manje po deonici nego prvobitno, ali ne toliko manje nego što je prognozirao u proleće.

Očekuje se da će prodaja biti završena u prvim mesecima sledeće godine.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here