Vrata Državnog univerziteta u Novom Pazaru od danas su otvorena za osnovce i najmlađe srednjoškolce. Oni će vikednom imati priliku da slušaju zanimljiva predavanja univerzitetskih profesora matematike, koju nazivaju i kraljicom nauke. Novoosnovani Centar za talentovane matematičare trenutno ima 25 polaznika u grupi učenika 5. razreda i 35 polaznika u grupi najmlađih srednjoškolaca.
Rukovodilac i idejni tvorac Centra za unapređenje i popularizaciju matematike je prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, profesor emeritus dr Ćemal Dolićanin. Ovakav projekat podržala je i lokalna samouprava Novog Pazara, u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za školovanje talentovanih mladih Novopazaraca. To je na otvaranju rekao pomoćnik gradonačelnika Novog Pazar Dejan Kulundžić.
”Za 52 godine radnog staža na različitim univerzitetima u Srbiji ispratio sam mnoge generacije. Ispostavlja se da iz godine u godinu nove generacije dolaze sa sve manjim matematičkim znanjem, pa sam kao profesor emeritus želeo da dam svoj doprinos da se situacija promeni na bolje. Najveća stvar koju mežete da učinite je da pomognete deci”, izjavio je za RTVNP rukovodilac novoformiranog Centra za talentovane matematičare prof. dr. Ćemal Dolićanin.
Časovi matematike na Državnom univerzitetu za učenike 5. razreda osnovnih i 1. razreda srednjih škola su besplatni i održavaće se svakog vikenda u ovoj visokoškolskoj ustanovi.
S.Lj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here