Screenshot

Genocid u Srebrenici je zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On se kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore obratio video porukom na Komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Đukanović je poručio da iskreno žali što zbog poznatih razloga nije u mogućnosti da u svojstvu predsjednika Crne Gore bude u Potočarima.

“Da se u ime građana Crne Gore i svoje lično, poklonim sjenima i odam poštu žrtvama genocida u Srebrenici, da izrazim saosjećanja sa onima koji danas nakon četvrt vijeka sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih, da odam priznanje porodicama svih žrtava srebreničkog masakra za istrajnost u borbi za pravdu i istinu o stradanju više od 8.000 golorukih, nevinih ljudi i djece”, istakao je Đukanović.

On je dodao da je prošlo 25 godina od genocida u Srebrenici, kako je rekao, najvećeg stradanja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

“Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja. Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju XX vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom.

“Da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza. Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde. Mi smo ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici. Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti. Slava žrtvama Srebrenice”, zaključio je Đukanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here