Ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila prvobitna očekivanja, a naredni cilj je formiranje manjinske vlade, saopštili su danas Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, čiji su lideri Dritan Abazović i Srđa Pavićević.
Na konferenciji govorili lider URE i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, kao i predsjednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević.
„Tu smo da saopštimo nešto o čemu se dugo priča, ali smatrali smo da je bilo pristojno da onog dana kada tema dođe na dnevni red, bude odmah podeljena sa vama“, rekao je na početku Pavićević.
On je istakao da koalicija „Crno na bijelo“ želi formiranje manjinske vlade, koja će „biti dovoljno prostrana za sve koji se zalažu za ideju civilizovanog svijeta“.
Potom se obratio i lider pokreta URA Dritan Abazović, koji je objasnio da su u prethodnom periodu vršena brojna istraživanja i konsultacije.
“Ne dijelim potpuno razočarenje vladom, mislim da je uradila mnogo dobrih stvari, ali i propustila neke da su sve koalicije bile čvrste da uvek podržavaju vladu. Koalicija “Crno na bijelo” za to nije kriva, jer smo od početka podržavali vladu”, rekao je Abazović.
Kada je riječ o izglasavanju nepoverenja vladi u parlamentu, Abazović je rekao da je on spreman na taj potez.
“Kao ljudi koji pokušavaju da nađu riješenja, čak i kada nisu idelana, odlučujemo da vodimo proaktivnu politiku. Za poverenje Vlade Crne Gore, što se mene tiče, neka se glasa sutra, a mi idemo u opoziciju”.
Riješenje je – manjinska vlada, koja će uskoro biti predložena svim činiocima vlasti u Crnoj Gori, koji će odlučivati o predlogu koalicije “Crno na bijelo”.
Eksperti podbacili

“Vlada eksperata je bila autentična ideja, da tranzicija bude što bezbolnija. Znali smo da je pred nama period izazova i da će eksperti bitii dobar model kako smiriti strasti. Oni su bili namijenjeni kao neko ko je trebao da bude tas na vagi, da znanjem i kvalitetnim idejama poveže dve strane koje su bile antagonizovane. Ona se pretvorila u suprotnost. Na današnji dan konstatujemo da je dinamika promena na nezavidno lošem nivou”, objasnio je Pavićević.
URA želi vladu bez DPS-a i DF-a
Kako su ranije prenijele podgoričke “Vijesti”, GP URA želi vladu bez članova Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog fronta (DF).
“Pozvamo sve demokratske građanske opcije da kumuliraju snagu i energiju, kako bismo zauzeli što veći dio crnogorskog političkog prostora, što ostavlja manje mesta za ekstreme, kojima je mjesto na marginama naše stvarnosti”, poručio je lider CIVIS-a.
Memorandum o saradnji
Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Savez građana CIVIS i manjinske stranke – Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca, Demokratska partija, potpisali su nedavno Memorandum o saradnji.
Memorandum su potpisali lideri tih političkih subjekata – Dritan Abazović, Vladimir Joković, Ervin Ibrahimović, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Srđan Pavićević.
Predsjednik GP URA Dritan Abazović kazao je da je Memorandum o saradnji veliki iskorak građanske Crne Gore.
„Cilj je veća politička saradnja, da građanska i evropska Crna Gora ima na koga da se osloni. Cilj je da fokus sa svađa prenesemo na ekonomiju, na pomirenje… Želim u ime Ure da se zahvalim svima koji će staviti potpis, da pokažemo da možemo da sarađujemo. Ne želimo da se bavimo prošlošću, već da gledamo budućnost“, rekao je tada Abazović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here