Foto: SANA

“Od državnog vrha, predsjednika, premijerke i ministra zdravlja, tražili smo smenu direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru jer smatramo da je pokazao nesposobnost u rukovođenju ovako velikom i ozbiljnom institucijom kao što je naša. Tražili smo da se na čelo ustanove postavi čovjek koji potrebe bolnice stavlja ispred svakog drugog interesa”, rekla je Lejla Ćeranić za Al Jazeera Balkans.

“Kolaps zdravstvenog sistema je rezultat nesposobnosti uprave bolnice u Novom Pazaru da predvide i procijene ozbiljnost epidemije, nepostojanja uvažavanja i poštovanja mišljenja kolega, koji su upozoravali na moguće probleme ukoliko ne primenimo sve postojeće mjere organizacije u vanrednim situacijama”, rekla je ona za 

Ona dodaje da je kovid bolnica u tom gradu imala samo jednog infektologa, a da su u liječenju pacijenata obolelih od koronavirusa učestvovali pneumoftiziolozi, internisti, hirurzi, fizijatri, specijalizanti različitih medicinskih grana.

Ona je nekoliko sedmica bila jedini infektolog na odjeljenju u novopazarskoj bolnici, zbog čega je stekla epitet heroine. Ipak, bolnički portir 5. augusta uručio joj je rešenje o smjeni sa čela Infektivnog odjeljenja, za koje je direktor Mahmutović naknadno rekao da će biti poništeno.

“Moj primer je upozorenje da svaki moj kolega može da doživi ono što sam ja”, rekla je Lejla Ćeranić, odbijajući vraćanje na poziciju načelnice Infektivnog odjeljenja novopazarske bolnice prihvatiti kao satisfakciju za njen doprinos tokom najtežih dana pandemije u Novom Pazaru.

Dr. Ćeranić je jedan od 37 ljekara specijalista koji su u petak peticijom od najviših državnih funkcionera, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, zatražili hitnu smenu Mahmutovića i njegovih saradnika.

Izvor: Al JAzeera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here