Komandant vojne poljske bolnice u Novom Pazaru, pukovnik dr Predrag Krstić rekao je za RTS da dolazak Vojske u taj grad umirio građane i da su oni shvatili da nisu sami. Odmore ćemo koristiti svi zajedno kada situaciju u potpunosti stavimo pod kontrolu i iz ovoga izlazimo kao pobednici, nikako drugačije, rekao je doktor Krstić.

Posle više nedelja koje su mnogi opisali kao najteže u istoriji Novog Pazara, situacija se polako stabilizovala. I dalje su na snazi mere opreza, i dalje lekari i medicinske sestre rade danonoćno, ali je vojna bolnica dezangažovana.

Komandant vojne poljske bolnice u Novom Pazaru, pukovnik dr Predrag Krstić rekao je za RTS da dolazak Vojske umirio građane i da su oni shvatili da nisu sami i zaboravljani.

Niame, krajem juna, usled naglog i neočekivanog priliva pacijenta došlo je preoptrećenosti kapaciteta Opšte bolnice Novi Pazar. Takođe, oboleo je i jedan broj lekara, pa je zdravstaveni sistem doveden do ivice pucanja.

Trećeg jula doneta je odluka o formaranju privremne poljske bolnice za prihvatae i lečenje kovid pacijenta i nakon dve nedelje videli su se rezultati, rekao je doktro Krstić.

On je objasnio da je poljska bolnica formrana kao nezavisna celina kapaciteta 112 kreveta sa jasno definisami zonama. Medicinski tim, kaže, činila su 43 lekara koja su radili u smenama.

“Iz dana u dan broj hospitalizovanih pacijenta je bio sve manji, a podaci iz kovid ambulanti  Novog Pazara, Sjenice i Tutina su pokazivali da se broj prvih pregleda smanjuje i na ta način smo znali da smo situaciju stavili pod kontrolu”, rekao je doktor Krstić.

Nastavili smo, kaže, i sa insistiranjem na održavanju preventivnih mera samozaštite.

Posle odlaska Vojske iz Novog Pazara, epidemiološka situacija se popravila, u bolnici je trenuto dvadestak pacijenta koji se leče od koronavirusa.

Vojska, vojni lekari angažovani su i na drugim mestima i u drugim ustanovama u zemlji.

Moje kolege iz vojnog i civinog sektora svakog časa očekuju novi zadatak, bilo u radu sa kovid pacijentima ili vraćanje na VMA. Odmore ćemo koristiti svi zajedno kada situaciju u potpunosti stavimo pod kontrolu i naravno izaći ćemo kao pobednici i nikako drugačije”, rekao je doktor Krstić.

Preuzeto: RTS

Foto: MOD

A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here