Screenshot: YouTube/SANA

Koronavirus svaki dan odnosi nove živote u Sandžaku, tokom prošle noći u Novom Pazaru preminulo je čak deset ljudi.

Uprkos tužnim infromacijama, dr. Mithat Eminović, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu, kaže da očekuje bolje dane za Sandžak.

“Sa priličnom sigurnošću mogu kazati da se situacija stabilizuje. Nažalost, još nam ljudi umiru, i to oni koji su se zarazili polovinom juna. Veliki broj zaraženih, samim tim i umrlih ima pridružene bolesti. Ključni problem u Sandžaku je organizacioni defekt, neadekvatan prihvat pacijenata.

Za to snosi krivicu vlast kojoj niko ne smije halaliti ovaj užas. Ako vlast želi riješit problem, neka počne zapošljavati časne i stručne ljude, a ne kao dosad da se okreće poslušnicima i partijskim kadrovima. U zdravstvu toga ne smije biti, jer se plaća najskupljom cijenom, ljudskim životima”, direktan je dr. Eminović.

U Sandžak danas stiže medicinski tim iz Bosne i Hercegovine.

“Naravno, narodu je drago zbog ove pomoći, ali je u neku ruku promašen tajming. Kada je pomoć bila najpotrebnija, bh. ljekari nisu imali dozvolu za ulazak u Srbiju. Inače, među narodom vlada rezignacija, narod se pomirio, ponaša se po onoj “bit će šta će biti”. Samo se još u Allaha uzdamo”, poručio je dr. Eminović.

Izvor: Faktor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here