Ovih dana javnost u Sandžaku je zbunjena najavom nove koalicije između dvije političje opcije, Stranke pravde i pomirenja i Stranke demokratske akcije, čiji je politički program, možemo reći i ideologija, svedena na međusobnim optužbama da su saradnici tajnih službi i izdajnici svog naroda.

2007. kada je razbijena Islamska zajednica, to je unijelo veliku fitnu i razdor unutar bošnjačkog korpusa, čije posljedice naš narod još uvijek osjeća, što je ne samo kamen spoticanja nego i brana između ove dvije političke opcije.

Muamer Zukorlić je za razbijanje Islamske zajednice optužio Sulejmana Ugljanina, Vojislava Koštunicu i sigurnosno-tajne službe Republike Srbije. Istine radi moramo naglasiti da je Muamer Zukorlić kao tadašnji muftija ukinuo ekonomski sektor u Mešihatu, pa je napravio više islamskih zajednica i doveo privatnu firmu Elmax, u vlasništvu svoje druge supruge Elme Elfić, da bude ovlašćeno lice Islamske zajednice pred nadležnim organima. Zukorlić se nije zaustavio na tome, nego je firmi Elmax dao status ovlašćenog lica za sljedeća profitabilna preduzeća: Internacionalni univerzitet, Reuda i VIldan, Mufti fondaciju, BANU i sva profitabilne organizacije i preduzeća u vlasništvu Islamske zajednice. Sve se ovo desilo prije “razbijanja” Islamske zajednice, i upravo ovo su neki od mnogo razloga zašto su se određene skupine imama pobunile protiv Muamera Zukorlića i organizovale tadašnji pokušaj “puča”.

Svježa su sjećanja kada je lider SPP-a, Muamer Zukorlić, optužio SDA i Sulejmana Ugljanina za naoružavanje naroda u Sandžaku i 20 hiljada pušaka. Ovom izjavom Muamer je djelimično amnestirao tadašnji teror nad Bošnjacima i zločinački sistem, pod patronatom Slobodana Miloševića.

Još su svježija sjećanja da je tokom zadnje izborne kampanje predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin, izjavio da u Sandžaku postoje samo dvije političke opcije, jedna je, kako je tvrdio, autentična sandžačka, a druga “velikosrpski režim”.

Ugljanin je tada kazao da odlukom da izađe na izbore, SDA Sandžaka “ne želi da sudbinu građana Sandžaka prepusti izvršiocima velikosrpske politike”.

“U ovoj borbi ‘Davida i Golijata’, borbi jednog malog naroda na Balkanu čiji status nije riješen, i velikosrpske politike, izborićemo se za pravdu i pravo i tražićemo šta nam pripada, iskreno, pošteno, hrabro i istrajno”, govorio je Ugljanin.

No, Ugljanin je brzo zaboravio riječi od prije par mjeseci. Nakon izbornog brodoloma, lider SDA, kako danas vidimo, ne libi se da brigu koju je imao o sudbini građana Sandžaka podijeli sa “izvršiocima velikosrpske politike”.

Maske padaju! “Dosljednost” politike SDA i SPP još jednom na djelu.


Broj pregleda:
49

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here