Domovi za osam porodica iz kategorije interno raseljenih

Radovi na izgradnji kuća za osam porodica iz kategorije interno raseljenih su pri kraju. Projekat “ Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet”, a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije. Porodice koje su dobile svoje domove obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa sardnicima.

foto: Grad Novi Pazar

Refik Baljetini već 10 godina živi u Novom Pazaru u stanovima pod zakup. Ovde je došao iz Kosovske Mitrovice I nije imao svoj dom. Ovim projektom dobiće izgrađenu i potpuno opremljenu kuću u kojoj će stanovati sa suprugom I dvoje dece.

I u naselju Erozija izgrađena je kuća za osmočlanu porodicu Jašarević, povratnike iz Nemačke. Srećni su što će uskoro moći da se usele u novu kuću.


Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišao je tri od osam kuća čija je izgradnja u toku i odvija se u okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”.

„Radovi su pri kraju i odvijaju se predviđenom dinamikom uprkos situaciji koja nas je, u vezi sa epidemijom virusa Covid 19 sve zadesila. Osam kuća biće potpuno opremljeno i predato porodicama po principu ključ u ruke, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podećajući da se projekat zapravo sastoji iz tri vrste grantova: za izgradnju kuća, grantova za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži – elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.

„Naši sugrađani su u okviru ekonomskog osnaživanja, odnosno za potrebe pokretanja sopstvenog biznisa dobili opremu u vrednosti od 1500 eura. Pored toga, za devet porodica je, u okviru istog projekta obezbeđen građevinski materijal, u vrednosti od po 4 000 eura, za adaptaciju postojećih stambenih objekata, a u cilju poboljšanja uslova života naših sugrađana“, podsetio je gradonačelnik Biševac.

Prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, radovi na izgradnji kuća su su pri kraju, a uskoro će porodice moći da se usele.


„Za desetak, do petnaest dana očekujemo da se sve porodice usele. Projekat „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”, vredan preko 160 000 eura, samo je jedan u nizu brojnih projekata koje realizujemo u oblasti socijalne zaštite. Upravo je kroz te projekte koje realizujemo sa međunarodnim partnerima, predviđeno ulaganje od preko 1 500 000 eura, u bolje uslove života naših sugrađana”, zaključio je Murić.


Izgradnja osam kuća započela je krajem maja ove godine .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here