Foto: Privatna arhiva/Emina ZoronjićZapošljavanje najboljih diplomaca medicine, u okviru programa Ministarstva zdravlja, zaobišlo je mladu ljekarku Eminu Zoronjić, koja je studije završila u roku i sa prosekom 9,22. Ona se nije našla na spisku najboljih diplomaca fakulteta iz Kragujevca, a za portal Nova.rs tvrdi, da se među 10 najboljih sa kragujevačkog Fakulteta medicnskih nauka, našao kandidat sa manjim prosjekom. Na fakultetu, pak kažu, da su listu sastavili prema instukcijama Ministarstva zdravlja.
Mlada ljekarka Emina Zoronjić (27) iz Novog Pazara, studije medicine završila je u roku, prije dve godine u Kragujevcu. Ispostavilo se da njen izvanredan prosjek od 9,22, nije bio dovoljan da se nađe među 100 najboljih diplomaca, kojima su 20. juna u Palati Srbija uručeni ugovori o radu.
Razočarana i sa gorkim osećajem izigranosti, kaže da ne bi imala ništa protiv zapošljavanja kolega, da nije došla do saznanja, da je na kragujevačkoj listi bio kandidat sa prosekom 8,87. Zbog toga je angažovala i advokata, u nameri da od Ministarstva zdravlja i svog fakulteta dobije odgovor zbog čega nije na listi.
Smatra da je diskriminisana i zbog toga je uporna, da od svih u lancu, koji su zaduženi za zapošljavanje najboljih diplomaca, uključujući i predsjednika Srbije, dobije objašnejnje.
“U javnosti se ova priča plasira tako, da se posao dodjeljuje najbooljim studentima, ali to baš nije slučaj. Ministarstvu sam se obratila sa zahtjevom za pristup informacijama od javnog značaja i tu sam saznala da posljednji kandidat na listi ima prosek 8,87 i uputili su me da se dalje obratim fakultetu, jer rangiranje diplomaca pravi fakultet. Dekan mi je dao neki uopšteni odgovor, da su oni odradli sve kako je Ministarstvo tražilo od njih. Ja samo želim da dobijem konkretan odgovor, zbog čega nisam na listi”, razočarana je Emina, koja duže od mjesec dana traga za objašnjenjem.
Dodaje i da je mejlom cio svoj slučaj iznela predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je lično uručivao ugovore najboljim dplomcima 20. juna, ali da, kako kaže, još uvek ništa nije dobila.
“Stalno slušamo kako ostajemo bez ljekara i medicinskog osoblja. Ja sam učila zbog sebe, da budem dobar stručnjak i da nastavim da se usavršavam, a ne da bi mi država našla posao. Međutim, ovdje je napravljena očigledna diskriminacija i predložen je kandidat sa manjim prosjekom od mog. Ako je već država odlučila da zapošljava najbolje diplomce, ja svoje mesto vidim tu i želim da znam zbog čega nisam na tom spisku‘‘, pita ova mlada doktorka.
Kriterijumi za odabir najboljih diplomaca medicine na svim fakultetima u Srbiji, bili su najbolja prosječna ocjena (iznad 9,00) i vreme studiranja, a uslov je takođe i da su studije završili u posljednje tri godine, zaključno sa 20. junom 2021.
Emina navodi da ispunjava sve te uslove i ističe da je fakultet završila u roku.
“U ovome sam videla šansu da dobijem stalno zaposlenje, između ostalog, specijalizaciju i doktorske studije. Ja, kao mlad lekar, gubim vreme već dve godine. Položila sam državni ispit i odradila staž. Razočarana sam u sistem, nisam očekivala da će biti ovako teško, a najmanje sam očekivala da će moj fakultet da me diskriminiše”, ispričala je Emina.
Na kraju zaključuje i da redovo prati oglase za posao i konkuriše, te da se, kako kaže “bože, moj, ne oslanja samo na državu”. Međutim, ni sa oglasima nije sjajna situacija, a u ponudi su, dodaje ona, samo “zamene” u ograničenom trajanju.
Dekan: Uradili smo sve po propisima
Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, prof. dr. Vladimir Jakovljević, rekao je za TV Nova S, da su oni radili “tačno onako kako je Ministarstvo zdravlja tražilo”, da je sve urađeno prema propisima i da više ništa nije do njih, već do nadležnog Ministarstva, kao i da će slučaj dr Emine Zoronjić da razmotre još jednom.
U međuvremeno, 100 najboljih diplomaca sa fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Prištini (privremeno izmještenim u Kosovsku Mitrovicu) na svečanosti u Palati Srbija, dobilo je ugovore o radu.
Ovaj program zapošljavanja najboljih mladih ljekara, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je 2018. godine. Nova.rs je kontaktirala Ministarstvo zdravlja povodom slučaja doktorke Emine, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.
Izvor: Nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here