Nedavno smo objavili vest da će građani koji ne mogu da zakažu pregled u domu zdravlja ili bolnici, i moraju da ga urade u privatnoj ordinaciji, to moći da naplate od RFZO.
“Juče smo usvojili novu listu lekova na kojoj će se naći novih 150 lekova, uvedene su paralele, to znači da ako na listi imate lek od jednog proizvođača za hipertenziju, sada imate više proizvođača i tako se postiže povoljnije i sigurnije tržište, znači izbegavaju se nestašice, drugo, postižemo sniženje cena i veću konkurenciju u budućim nabavkama.
U toj grupi su antibiotici, anestetici, razčličiti antipiretici, kao što je paracetamnol u obliku rastvora koji se u kovidu koristi višestruko više.
Na listi je i Levotiroksin odnosno Euthyrox za poremećaj rada štitaste žlezde. On je do sada mogao da se dobije na recept u samo jednoj dozi od 25 mikrograma, sada je stavljen na recept u svim dozama. Veliki broj građana ga koristi”, priča direktor RFZO-a Sanja Škodrić.
Deca koja su bila na terapiji artritisa infuzijom sada mogu da je dobiju potkožnim ubruzgavanjem. Isto tako, pacijenti su do sada za ulcerozni kolitis dobijali samo ambulantno lek, a sada će moći da ga uzimaju u obliku tablete van ambulante. Dodt je veliki broj citostatika.

Izvor: B92, Beta, TV Prva
Foto: Espreso

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here