Foto: Vojska Srbije7FacebookEnis Imamović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i član SDA Sandžaka, reagirao je povodom obuke borbenih timova i desanta padobranaca Vojske Srbije sinoć iznad Novog Pazara, ističući da je to krajnje neprihvatljivo jer šteti osjećaju sigurnosti Bošnjaka te pripadnosti i povjerenju u državu i njene oružane snage.
Imamović je za SNews izjavio da ne vidi nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vježbe.
“Motivi za to su vrlo opasni i loši. Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteru prošle godine održale vježbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i, još gore, zastrašivano je pa i raseljavano lokalno stanovništvo. Sada imamo i iznenadne upade i desante na naseljene gradove Sandžaka, koji po svemu podsjećaju na one za vrijeme Agresije na Bosnu. Šta je sljedeće?”, upitao je Imamović.
Umjesto da država i vojska pronađu način kako da poprave narušeno povjerenje Bošnjaka i građana Sandžaka prema policijskim i vojnim uniformama, “oni se odlučuju da u noćnim satima prepadaju ljude, upadaju i remete njihov mir”, kaže narodni poslanik Enis Imamović.
“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i ono drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i povjerenja u državu i njene oružane snage”, poručio je Imamović.
Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac ranije danas nije mogao potvrditi da li je Vojska Srbije prethodno najavila održavanje ove vojne vježbe u rejonu Novog Pazara.
Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić rekla je da od ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova ne dobijaju takvu vrstu obavještenja i da su o tom događaju saznali iz medija.
“Kad god saznamo da se izvode neke vojne ili policijske vježbe kao Bošnjačko nacionalno vijeće reagujemo i ovoga puta ćemo sagledati tu aktivnost i na organima Vijeća odlučiti da li treba reagirati”, izjavila je ona.
Pripadnici 63. padobranske brigade realizirali su sinoć padobranske skokove u noćnim uslovima u širem rejonu Novog Pazara.
Kako su saopćili Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije noćni skokovi iz različitih tipova vazduhoplova predstavljaju jedan od važnijih segmenata napredne padobranske obuke, koja se realizira s ciljem uvježbavanja i provjere osposobljenosti specijalnih timova 63. padobranske brigade za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja.
“Kontinuiranom realizacijom kompleksne borbene obuke u svim vremenskim i zemljišnim uslovima obezbeđuje se vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika 63. padobranske brigade i unapređuje ukupna sposobnost ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja”, navedeno je u saopćenju.
Desant i vježba vojnih padobranaca nad Novim Pazarom ranije nisu zabilježeni.
Izvor: Snews.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here