Foto: E.Ćorović/Indeksonline.rs

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra u Novom Pazaru Mirsad Đerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u posljednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Đerlek za Tanjug, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u posljednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na virus korona je oko pet – šest odsto.

“Gledajući sve što se dešavalo u posljednjih mjesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom”, kazao je Đerlek.

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid sistema u nekovid bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom da je virus takav i ne smije mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog virusa korona, kako je ispričao Đerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su zbog virusa Covid 19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je riječ o Sjenici, Đerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem oboljelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još uvijek ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Đerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Đerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na “haj flou”.

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a Đerlek, podsjećajući da već dva-tri dana nisu imali smrtnih ishoda, kaže da se nažalost ipak može očekivati.

“Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život”, navodi Đerlek.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here