Informacija koju je Štab za vanredne situacije grada Novog Pazara poslao medijima o ukupnom broju preminulih od početka epidemije korona virusa ispostavila se kao nepotpuna i netačna. Epidemija korona virusa u Srbiji počela je početkom marta, Opšta bolnica je Štabu dostavila informacije od 12. juna, a Štab je potom medijima podatke predstavio kao da su od početka epidemije tj. od mjeseca marta.

Naime, koordinator bolnice Mirsad Đerlek kazao je danas da je Štabu za vanredne situacije poslao podatke za period od 12. juna do 20. jula i to samo pacijente koji su preminuli u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. U tom periodu preminule su ukupno 154 osobe, od kojih je 100 od COVID19, dok kod 54 ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, kazao je Đerlek.

U ove podatke nisu ubrojane stotine žitelja Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su od korona virusa umirali u drugim zdravstvenim ustanova, u svojim kućama ili im prije smrti nije potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

Prema podacima iz Opšte bolnice najviše preminulih je iz Novog Pazara – 134, od kojih je 81 od korona virusa, iz Sjenice je 13 (12 od korone), dok je kod svih sedam žrtava iz Tutina ta bolest bila direktni uzrok smrti.

 

Đerlek o umrlicama – Većina Pazaraca umire izvan Opšte bolnice u Novom Pazaru

Izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here