Foto: radiostoplus.com

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je danas da je u posljednjih 24 sata preminulo još pet osoba, a da se na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 205 kovid pozitivnih pacijenata, prenosi radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tri preminule osobe iz Novog Pazara, a dvije iz Tutina, kao i da ne zna da li među preminulim u tercijarnim zdravstvenim ustanovama ima žitelja ova dva grada.

“U protekla 24 sata na bolničko liječenje smješten je 31 pacijent, upola manje nego jučer, pa sada imamo 205 kovid pacijenata. Na respiratoru je jedna osoba. U tercijarne ustanove transportovali smo pet osoba”, kazao je Đerlek.

On je najavio da će u Novi Pazar tokom dana stići još 10 respiratora tako da će Opšta bolnica sada raspolagati sa 28 tih aparata, kao i da će pored Internističkog bloka biti formirana vojna bolnica.

“Od danas postajemo regionalna kovid bolnica i primaćemo i pacijente iz Sjenice, jer je u Užicu teško stanje. To je težak zadatak, nemamo dovoljno kadrova, zdravstveni radnici su preumorni, ali me je obradovala informacija da će biti formirana vojna bolnica sa 150 kreveta, 15 vojnih lekara, infektologa i pulmologa i 25 tehničara, sa njihovom opremom”, poručio je Đerlek.

On je dodao da je situacija pod kontrolom, da Opšta bolnica ima dovoljno opreme, ali da su donacije dobrodošle.

“Imali smo problem na Infektivnom odjeljenju, gdje je radila samo jedna doktorka, pa su se stvarale gužve, ljudi su čekali po nekoliko sati. Postavićemo dva šatora u kojima će biti ambulante sa po tri ljekara. Oni će brzo vršiti trijažu, one koji zahtevaju bolničko lečenje će upućivati na odeljenja, a one sa lakšim simptomima kući”, objasnio je Đerlek.

On je naveo da je Opšta bolnica angažovala devet nezaposlenih ljekara i 17 sestara kako bi nadoknadili nedostatak zdravstvenih radnika koji su na bolovanju.

Ulaz u crvenu zonu od danas će biti zabranjen, a biće otvoren kol centar (020/314-722) za informacije o stanju oboljelih.

Izvor: Radiostoplus.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here