Cene nafte su danas pale, jer je zabrinutost zbog korona zatvaranja kineskih gradova zaustavila njihov dosadašnji rast podstaknut snažnim spoljnotrgovinskim pokazateljima Kine, najvećeg svetskog uvoznika “crnog zlata”.
Optimizam investitora u pogledu najavljenog velikog američkog paketa ekonomskih podsticaja takođe je splasnuo zbog pogošanja stanja na tržištu rada SAD.
Severnomorska nafta Brent je oslabila za 46 centi ili 0,8 odsto, na 55,96 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 5:44 časova po Griniču, nakon što je u četvrtak zabeležila rast cene od 0,6 procenata, prenosi Rojters.
Američka “laka” nafta WTI skliznula je za 29 centi ili 0,5 odsto, na 53,28 dolara za barel, posle skoka na prethodnoj trgovinskoj sesiji od više od jedan odsto.
Cena Brenta ide u pravcu prvog nedeljnog pada u poslednje tri sedmice, za razliku od američke nafte koja je na putu da zabeleži treći nedeljni dobitak.
Proizvođači nafte se suočavaju sa izazovom balansiranja u pogledu neravnomernog odnosa između ponude i potražnje, a u svojim računicama uzimaju u obzir uvođenje vakcina nasuprot merama zaključavanja.
Cenama “crnog zlata”, koje su do juče bile u usponu, podršku je pružalo jačanje vrednosti akcija na svetskim berzama i slabljenje dolara, koje naftu čini jeftinijom za kupce koji poseduju druge nacionalne valute, kao i snažna kineska potražnja.
Američki kovid paket olakšica u iznosu od skoro dva biliona dolara, koji je predstavio novoizabrani predsednik Džo Bajden, mogao bi da podstakne tražnju za naftom u SAD, ali je takav scenario upitan zbog lošijih pokazatelja sa tržišta rada od očekivanih, zaključuje Rojters.

Izvor: Tanjug
Foto: PROFIMEDIA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here