Cene hrane porasle su u decembru sedmi mesec zaredom zaključivši 2020. na najvišem nivou u tri godine.
Cene su porasle predvođene poskupljenjem mleka i mlečnih proizvoda i biljnih ulja, zaključivši 2020. na najvišem nivou u tri godine, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija FAO.
Indeks te agencije koji meri promene cena krope osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u decembru 2,2 posto u odnosu na novembar, na prosečnih 107,5 bodova, prenosi Biznisinfo.ba.
U celoj prošloj godini indeks je porastao 3,1 posto, uz prosečnu vrednost od 97,9 bodova.
Najviše su u poslednjem mesecu porasle cene biljnih ulja, za 4,7 posto u odnosu na novembar, dosegnuvši najviši nivo od 2012. pod uticajem smanjenog snabdevanja palminim uljem iz Indonezije nakon naglog povećanja izvoznih carina. U celoj 2020. bile su 19,1 posto više nego u godini ranije.
Cene mleka i mlečnih proizvoda porasle su u decembru 3,2 posto u odnosu na novembar, podstaknute snažnom globalnom i internom potražnjom u zapadnoj Evropi, objašnjava FAO. U 2020. cene su u proseku bile 1,0 odsto više nego godinu ranije.
Žitarice su u decembru poskupele 1,1 posto, odražavajući više cene pšenice, riže zbog slabih izgleda za rod u Severnoj i Južnoj Americi i Rusiji. U celoj prošloj godini porasle su 6,6 odsto.
Cene mesa porasle su u decembru 1,7 posto, predvođene poskupljenjem mesa živine pod uticajem pojačane uvozne potražnje na Bliskom istoku i širenjem ptičjeg gripa u Evropi. Blago je pojefitinila samo svinjetina, pod uticajem obustave nemačkog izvoza u Aziju nakon pojave afričke svinjske kuge.
U 2020. meso je u proseku bilo 4,5 posto jeftinije nego u godini ranije.
Cene šećera stabilizovale su se u decembru, nakon 3,3-postotnog skoka u novembru koji su podstakli pogoršani izgledi za rod šećerne repe i trske u EU, Rusiji i na Tajlandu zbog loših vremenskih uslova. U 2020. šećer je u proseku poskupeo 1,1 odsto.
Izvor: B92
Foto: Zdrava hrana, Depositphotos, sumners, 5755752

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here