Meterolog Nedeljko Todorović rekao je u Jutranjem programu na RTSu da će u Srbiji 29. i 30. avgust biti najtopliji deo leta sa temperaturama oko 36 stepeni. Kako se rashladiti tokom pakleno vrućih dana?

“Izbegavajte vreme najjačeg Sunca. Vrućine ćete lakše podneti ako korigujete ishranu. Postoji hrana koja nas hladi, a tu spadaju krastavac, kupus, paradajz, jabuka, manje masna riba. Uzimajte dosta tečnosti, ali je moj savet da vodu pijete kada ustanete, nekoliko minuta pre doručka i nekoliko minuta pre večere. Ako pijete vodu tokom jela, rizikujete da dobijete letnju dijareju”, komentariše za “Ženu” primarijus doktor Petar Borović, specijalista opšte prakse.

Kako da znamo da li unosimo dovoljno tečnosti, pitali smo lekara.

“Ukoliko vam je ujutru mokraća tamnožuta, to je znak da ne pijete dovoljno vode. A ako to primtetite i u toku dana, uzimajte manje gutljaje tečnosti, sa pauzama. Znak da vam ne nedostaje tečnosti jeste urin svetložute boje”, odgovara dr Borović.

Njegov savet je da tokom vrućina nosimo odeću koja nas ne steže, šešire sa obodom i naočare sa UV filterom.

“Ukoliko nemate takve naočare, onda je bolje i ne nositi ih jer zatamljena stakla bez UV filtera šire zenice pa one propuštaju više svetlosti odnosno više štetnih zraka”.

Ako vas, pak, vrućine dočekaju prvih dana na odmoru, lekar preporučuje da se lagano adaptirate na Sunce – pre devet sati ujutru i nakon 17 časova popodne.

“Prvog dana budite u hladu – nikako na direktnom Suncu i to 10 minuta pa onda narednog dana pet minuta duže i tako nadalje. U zavisnosti od tipa kože koristite zaštitnu kremu. Ženama se ne savetuje da sunčaju grudi čija je koža jako osetljiva na sunčanje”, dodaje naš sagovornik i ističe da kremu treba nanositi iznova nakon izlaska iz vode, ali i posle bavljenja sportom odnosno pojačanog znojenja.

“Ljudi se zavaraju da su u vodi zaštićeni od Sunčevih zraka pa borave dugo u njoj, a zna se da zraci prodiru i do metar dubine, pa treba biti oprezan i u takvim situacijama jer koža nakon boravka u vodi nabubri i osetljivija je na Sunce”.

Šta da rade hronični bolesnici?

Kada su u pitanju hronični bolesnici, prvi savet za njij je da ne preskaču terapiju, ali i da – ukoliko je to moguće, što manje borave napolju, posebno u vreme najintezivnijeg UV zračenja, od devet do 17 časova.

“Osobama koje pate od hipertenzije posebno smetaju nagle promene vremena bilo u vidu visokih temperatura ili zahlađenja kada se njihovi krvni sudovi šire odnosno skupljaju pa dolazi do skoka pritiska. Oni treba da se lagano adaptiraju na promene, pa da u toku dana više puta prave promaju tamo gde borave i da po jedan minuta budu na terasi, pa jedan minut u stanu odnos kući i tako nekoliko puta dnevno”, savetuje dr Borović.

Vrućine nikako ne prijaju ni psihijatrijskim bolesnicima kojima se preporučuje da izbegavaju gužve.

Savet za trudnice, bebe i deca

Lekar kaže da mame imaju običaj da bebe previše zatopljavaju odećom što inače, a posebno tokom vrućina ne smeju da rade. Decu mlađu od dve godine i ne treba izlagati Suncu, a oprez se savetuje i za starije mališane koji nikako ne smeju da izgore jer “koža sve pamti”. Najmlađi ne treba da direktno budu na Suncu (naročito tokom najtoplijeg dela dana) već da borave u hladovini.

Ukoliko pedijatar dozvoli, bebama se može davati limunada sa medom, dodaje dr Borović koji svima tokom visokih temperatura preporučuje konzumiranje limunada se medom i đumbirom. Ovaj napitak jača imunitet što je posebno važno tokom epidemije korona virusa, ističe.

“Trudnicama se savetuje šetnja u jutarnjim, a posebno u večernjim satima, vežbe dubokog disanja i lagana odeća koja ih ne steže”, poručuje naš lekar.

Šta kada temperatura ponovo padne?

Meterolog Nedeljko Todorović najavio je da će 31. avgusta temperatura pasti do 10 do 12 stepeni.

“Na to se adaptiramo na isti način kao i na vrućine. Dakle, provetravamo prostorije i povremeno i kratko boravimo na terasi odnosno na otvorenom”, kaže dr Petar Borović i ističe da nikako ni tokom vrućina ne zaboravimo da nosimo maske i često peremo ruke.

izvor: BLIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here