Građani bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima trpe nacionalističke uvrede.

Grupa huligana tokom protekle noći polomila je stakla na kancelarijama Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u Pljevljima, nakon što je vladajući DPS Mila Đukanovića osvoji tek blagu prednost na nedjeljnim parlamentarnim izborima, nedovoljno da sam formira novu vlast u zemlji.

Euforija opozicionih glasača traje od nedjelje u više crnogorskih gradova, kao i nekoliko gradova u susjednoj Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Građani bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima svjedoče o nacionalističkim uvredama opozicionih glasača zabilježeni u nedjelju navečer i ponedjeljak, dok su dva muškarca napadnuta u centru grada.

Predizbornu kampanju u Crnoj Gori također je obilježio snažan pritisak iz susjedne Srbije te Srpske pravoslavne crkve. Hiljade pripadnika SPC-a mjesecima ranije izlazili su na ulice protestirajući protiv vlasti Mila Đukanovića, dok je SPC Đukanovića označila kao neprijatelja crkve i srpskog naroda.

Đukanović je tada optuživao Srbiju i Rusiju da koriste vjeru kako bi u zemlji “pomutili vodu”.

Napadnuti sin i otac

Bivši član Bošnjačke stranke i njegov otac napadnuti su jutros u jednom pljevaljskom kafiću, izvijestili su lokalni mediji. Napad je popraćen nacionalističkim uvredama: “Neće vas više biti ovdje”.

Jedna prosvjetna radnica iz tog grada na sjeveru Crne Gore rekla je da je tužna, jer je među huliganima koji su uznemiravali građane Pljevalja prepoznala i neke svoje bivše učenike.

Vjerujemo da nacionalistički izgredi nisu stav većine ljudi u Pljevljima. Radi se o grupi huligana, rekao je Al Jazeeri pljevaljski imam Samir Kadribašić.

“Jutros je bio nasrtaj jedne grupe huligana u centru grada. Kada sam razgovarao sa napadnutim mladićem i njegovim ocem, on su rekli da ne poznaju huligane. Oni vjerovatno i nisu iz Pljevalja”, kaže Kadribašić, koji je ipak ohrabren porukama lidera opozicije.

Lideri opozicionih koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović izjavili su da su već usuglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast Crne Gore. Oni su proglasili poraz Đukanovića.

“Iako su shvatili [opozicione partije] da im niko ne treba za formiranje vlasti, insistirali su da predstavnici bošnjake strane budu dio te vlasti”, rekao je Kadribašić. “To je ohrabrujuće, to nam daje elan”, kaže Kadribašić, nadajući se da će kao predstavnik Bošnjaka, koji su manjina u Pljevljima, i dalje bez straha moći izaći na ulicu i reći svoj identitet.

Transparentni izbori

Promatračka misija saopćila je da je zabilježila široku zloupotrebu položaja i državnih resursa te neprovođenje zdravstvenih protokola tokom održavanja izbora u vrijeme pandemija korona virusa, no izbori su ocijeni kao transparentni.

Promatračka misija OSCE/ODIHR-a, koja je pratila parlamentarne izbore u Crnoj Gori, saopćila je u ponedjeljak da su izbori provedeni transparentno i efikasno, bez nepravilnosti koje bi mogli osporiti rezultat, ali je zabilježila i široku zloupotrebu položaja i državnih resursa od strane predstavnika vlasti.

Državno izborno povjerenstvo ranije je objavilo da su opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore” s 32.52 posto, “Mir je naša nacija” s 12.55 posto i “Crno na bijelo” s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu. Dosad vladajuća stranka DPS dobila je 38 mandata.

Lista “Crno na bijelo”, koja je viđena kao “jezičak na vagi” za formiranje nove crnogorske vlade, odlučila je da sa druge dvije opozicione liste, “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, bude dio nove većine.

Nova demokratska vlast će, kako je saopćeno, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

Obećavaju da će provesti sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

Dio analitičara misli kako opozicija u Crnoj Gori ipak prerano slavi. Vrlo je moguće da Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori posljednjih 30 godina, na koncu i ovog puta formira vlast.

Izvor: Al Jazeera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here