Besplatni udžbenički kompleti za prvake u nastavi na bosanskom jeziku stigli su danas u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća.​

​Predsjednica BNV Jasmina Curić kazala je da je danas realizovan još jedan uspjšan projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća u saradnji sa Republikom Turskom.

„Radi se o udžbenicima za učenike prvog razreda u nastavi na bosanskom jeziku. Republika Turska je donirala 1670 kompleta za đake prvake. Onako kako smo to obećali, đaci će, već prvog dana škole, imati na svojim klupama komplete udžbenika za prvi razred osnovne škole. Ovom prilikom se zahvaljujem predsjedniku Republike Turske, Redžepu Tajipu Erdoganu, zahvaljujem se narodu Turske i razvojnoj agenciji TIKA. Nastavit ćemo sa projektima, a sve u sklopu programa unapređenja nastave na bosanskom jeziku, prije svega unapređenja kvaliteta nastave i uslova u kojima se izvodi ta nastava. U planu je da u sljedećem periodu, našim programima, obuhvatimo i nabavku tehničke opreme za sve nastavnike, a prije svega za sve učitelje koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Radimo i na nabavci lektira za nastavu na bosanskom i to radimo u saradnji sa ustanovama iz Bosne i Hercegovine. U našem planu je da sve škole u Sandžaku budu obezbijeđene dezinfekcionim sredstvima i zaštitnim maskama obzirom da su direktori iznijeli zabrinutost da škole početak školske godine dočekuju nespremno. Bošnjačko nacionalno vijeće je u saradnji sa Vijećem Republike Turske za ekonomsku saradnju sa Srbijom te sa predsjednikom Bajramom Akgulom dogovorilo donaciju koja će ovih dana stići svim školama u Sandžaku a sastoji se od dezinfekcionih sredstava i maski koje će prvih dana škole dobro doći đacima“. – rekla je Curić.

​Udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole će tokom sljedeće sedmice biti podijeljeni školama u Sandžaku u kojima se nastavi izvodi na bosanskom jeziku.

​Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

Izvor: BNV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here