Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je danas bošnjačke političke stranke u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama. 
Ističući da bošnjačko jedinstvo nema alternativu, u pismu se pored ostalog kaže:
„Bošnjačke stranke imaju ljudsku, nacionalnu i političku obavezu da se udruže na pitanjima od opšteg značaja za Bošnjake.
Napominjemo da bošnjački narod nema nikakve koristi od rezultata koje su stranke pojedinačno postigle zato što nijedna od stranaka samostalno nema ni legaliteta ni legitimiteta da riješi najvažnija bošnjačka nacionalna pitanja.
Pozivamo Vas da formirate stabilne bošnjačke skupštinske većine i podijelite obaveze i odgovornost u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatima, uključujući i ostale političke stranke koje su ostvarile izborni rezultat.
Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od svih bošnjačkih političkih stranaka da se udruže radi ostvarivanja sljedećih ciljeva:
– Rješavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda u Republici Srbiji;
– Osnivanje regionalnih institucija u gradovima i opštinama Sandžaka;
– Djelotvorno učešće Bošnjaka u državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku;
– Kapitalni razvojni, infrastrukturni i ekonomski projekti u Sandžaku;
– Zabrane organizovanja i održavanja političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika.
Obzirom da su sve bošnjačke političke stranke ne prethodnim izborima tražile i dobile podršku Bošnjaka, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je Vaša obaveza danas da se udružite radi ostvarivanja ovih ciljeva.“
Bošnjačko nacionalno vijeće poziva birače koji su dali glasove bošnjačkim strankama, nevladine organizacije i druge institucije od značaja za Bošnjake da na svoj način utiču na političke stranke da se udruže radi postizanja najvažnijih bošnjačkih nacionalnih ciljeva.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here