Bošnjačko nacionalno vijeće nastavlja da pomaže talentima iz raznih oblasti obrazovanja. Ovom prilikom potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Fuad Baćićanin uručio je vaučer sa novčanom pomoći Ademu Mehmedoviću, sandžačkom pijanisti kome je novac potreban za nastavak školovanja u SAD.

Mehmedović je nakon preuzimanja vaučera rekao da mu pomoć znači jer mu daje vetar u leđa da predstavi bošnjački narod u najboljem mogućem svetlu.

„Moja najveća želja je da bošnjački narod dostigne najviši stepen muzičke kulture i umetnosti. Drago mi je što mogu da budem deo progresa u bošnjačkoj kulturi. Uvijek ću biti zahvalan Bošnjačkom nacionalnom vijeću na podršci u takmičenjima i organizaciji koncerata“, rekao je Mehmedović.

Potpredsednik Baćićanin je rekao da se BNV raduje što je svet i najozbiljnija škola u polju muzike prepoznala super-talenta u Ademu i delimično podržala nastavak njegovog obrazovanja.

„Bošnjačko nacionalno vijeće je, od svog osnivanja do danas, bilo podrška obrazovanju i posebna podrška talentima. Podrška ovakvom talentu je ponos celog Sandžaka i naravno ponos Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Adem će tamo predstavljati celi svoj narod, Novi Pazar, Sandžak te celi region, obzirom da je samo njih dvoje od deset umetnika iz celog sveta primljeno na ovaj program. Bošnjačko nacionalno vijeće je među prvima prepoznalo Ademov talenat. Prvi koncert kojim se Adem predstavio sandžačkoj publici je bio koncert u svečanoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća“, istakao je Baćićanin.

Bošnjačko nacionalno vijeće će Ademu Mehmedoviću uplatiti novčanu pomoć u iznosu od 150.000 dinara. Ova pomoć Mehmedoviću će siguno pomoći u ostvarivanju cilja da postane poznati kompozitor.

“Moj san je da komponujem muziku koja će da objedini istok i zapad u smislu orjentalne melodije. Nepravilne melodije istoka sa zapadnjačkim stilovima i žanrovima. Zbog ove ideje sam i primljen na Berkli i daću sve od sebe da je realizujem”, kazao je Mehmedović.

Jedan od najtalentovanijih sandžačkih pijanista Adem Mehmedović nastaviće usavršavanje na čuvenom Berkli univerzitetu u Bostonu. On je primljen na master program “Muzika u savremenom performansu”. Adem Mehmedović će na ovaj master program krenuti u septembru ukoliko uspe da prikupi finansijska sredstva za školarinu jer je, za sada, samo primljen na ovaj prestižni muzički fakultet.

A. Ademović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here