Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta (MKCK), zajedno sa 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udruženjem porodica nestalih osoba u nedjelju obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva „Gdje je?“.

Kako je saopšteno iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa/ krsta , volonteri Crvenog krsta/križa su građanima širom zemlje dijelili zaštitne maske sa natpisom „Gdje je?“, kako bi skrenuli pažnju na važnost pronalaska više od 7.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale usljed rata u Bosni i Hercegovini.

„Našoj kampanji su se pridružili i mnogobrojni ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice. Gdje su naši najmiliji? Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obavezu da odgovore na to pitanje“, izjavio je šef delegacije MKCK-a u Sarajevu Elmir Camić.

Dvadeset i pet godina nakon završetka sukoba u BiH, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen, navedeno je u saopštenju Međunarodnog komiteta Crvenog križa/ krsta.

Nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica predstavlja najveći izazov pronalaženju nestalih. Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

“U protekle dvije godine su istraživači MKCK u arhivu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH. Osim toga smo dobili pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, ali i organizacija kao što su Europska komisija, NATO i UNHCR. Sve ukupno, naši stručnjaci su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a svi relevantni podaci su predati Institutu za nestale osobe BiH za dalju primjenu na terenu“, kazao je Camić.

S obzirom na trenutnu pandemiju, glavni dio ovogodišnje kampanje MKCK za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih se odvija na društvenim mrežama.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom korona virusa i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, te u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizovala je video kampanju s ciljem većeg angažovanja javnosti na rješavanju pitanja osoba koje se još vode kao nestale.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović, u video poruci rekao je da više od sedam hiljada ili jedne petine od ukupnog broja nestalih državljana Bosne i Hercegovine još uvijek se smatra nestalim.

“Nedostatak informacija o lokacijama njihovih grobnica je osnovni uzrok takvog stanja. Zanemarivo je mali broj svjedoka spremnih da podjele te informacije”, rekao je on.

U video poruci Mašović je istakao da dodatno utiče i činjenica da određeni manji broj bliskih srodnika nestalih, još uvijek nije iskazao spremnost da donira krv u svrhu identifikacije DNK-a metodom.

U Bosni i Hercegovini je oko 70% od oko 31,500 koji su prijavljeni kao nestali na kraju sukoba u periodu između 1992. i 1995. su pronađeni, a njihova tijela identifikovana.

Slobodna Evropa/ GG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here