Prvog dana mandata, američki predsjednik Joe Biden potpisao je 17 uredbi kojima su ukinuti neki od najkontroverznijih koraka njegovog prethodnika Donalda Trumpa.
Biden je po ulasku u Ovalni ured u Bijeloj kući, gdje je stigao nakon završetka ceremonije inauguracije, potpisao prve uredbe kojima je napravio preokret u pojedinim oblastima o kojima se često raspravljalo tokom Trumpovog mandata.
Biden je prvo potpisao odluku kojom se zahtijeva nošenje maski u javnim zgradama i kampusima zbog COVID-19.
– Povratak na međunarodne sporazume –
Biden, koji je borbu protiv klimatskih promjena stavio kao jedan od svojih prioriteta u predizbornoj kampanji, potpisao je predsjedničku uredbu o ponovnom učešću u Pariškom klimatskom sporazumu, iz kojeg se povukao Trump, koji je negirao globalno zagrijavanje.
Biden je, također, potpisao uredbu o povratku njegove zemlje u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), iz koje je Trump izašao nakon izbijanja pandemije korornavirusa.
– Otkazao jednu od prvih Trumpovih akcija –
Biden je, također, ukinuo zabranu putovanja iz nekih muslimanskih zemalja, što je Trump uveo uredbom koju je potpisao svega sedam dana nakon preuzimanja mandata.
Biden je potpisao i uredbu o ukidanju sredstava sa zid izgrađen na meksičkoj granici, što je jedna od najkontroverznijih odluka u Trumpovom mandatu.
– Uredba o otkazivanju projekta naftovoda –
Biden je potpisao i uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL, koji je Obama u novembru 2015. odbio iz ekoloških razloga nakon sedam godina procjene, ali koji je odobrio Donald Trump po preuzimanju dužnosti. Riječ je o naftovodu kojim je planirano da sirova nafta iz Kanade bude dostavljana do rafinerija u Teksasu.
Nakon potpisivanja uredbi, Biden je rekao novinarima u Ovalnom uredu da mu je Donald Trump ostavio “vrlo velikodušno” pismo, ali ne želi podijeliti sadržaj pisma.
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je položio svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.
Anadolu Agency
A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here