Foto: Skupština Grada Novog Pazara

Bošnjačke partije u Srbiji formirale su dva mjeseca nakon održavanja lokalnih izbora odvojeno skupštinske većine u skoro svim sandžačkim gradovima sa Srpskom naprednom strankom (SNS) partijom predsjednika države Aleksandra Vučića, piše RSE.

Da li je time stavljena tačka na priču o jedinstvu bošnjačkih partija i mogućem zajedničkom nastupu?

U Novom Pazaru, najvećem gradu te regije, okosnica vlasti je Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića, zajedno sa SNS.

U Sjenici, udaljenoj 56 kilometara od Novog Pazara, Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića vodi većinu, u kojoj je takođe i SNS.

Iznenađenje za mnoge je novoformirana vlast u Tutinu, koji je decenijama bio bastion Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a koji je ostao u rukama ove partije zahvaljujući samo podršci SNS-a.

U Prijepolju su na čelu novoformirane vlasti Vučićeva i Ljajićeva partija, dok je Priboj, na 30 kilometara udaljenosti, primjer opštine da sve ove stranke itekao udruženo mogu zajedno da funkcionišu. Vlast u toj opštini činiće većina sastavljena, između ostalih, od odbornika SNS, SPP, SDA i SDP.

Šta očekuje SDP?

Narodni poslanik Ljajićeve partije Muamer Bačevac podsjeća da su oni u posljednjih osam godina, u dva mandata, na lokalnom i republičkom novu koalicioni partneri sa SNS, te da zajedničko formiranje vlasti za njih predstavlja samo kontinuitet saradnje.

“Mislimo da je dobra saradnja sa Beogradom ključ za rješavanje svih problema u Sandžaku, a problema je zaista mnogo a mi ih rješavamo korak po korak”, rekao je Bačevac za Radio Slobodna Evopa (RSE).

On navodi i da je SDP otvoreni za saradnju sa svima, da bi napravili opšti koncenzus, a u cilju, kako je naveo, spuštanja tenzija.

“Očekujemo izuzetno teško vrijeme, nastavak borbe sa korona virusom i ekonomskim problemima, koje ona donosi i koje tek očekujemo”, rekao je Bačevac.

On je ocijenio i da bošnjačke partije treba da se okupe oko zajedničkih interesa, a da je rad na normalizaciji govora i razgovora među njima zapravo rad na jedinstvu, jer će nakon toga uslediti rješavanje svih krucijalnih problema građana Sandžaka.

“Mislim da je jedinstvo Bošnjaka, koje potenciraju pojedini bošnjački lideri, ustvari jedan tolerantan ton, razgovor o osnovnim problemima koje imamo, uvažavanje jedni drugih, a prije svega nestigmatiziranje jedni drugih i nazivanje ‘beogradskim poslušnicima’, izraz koji koriste neki visoki funkcioneri ovdašnjih partija”, rekao je Bačevac.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here