Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamera Bačevaca učestvovao je na konferenciji povodom predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana koju je organizovala Narodna skupština i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.
Konferenciju su otvorili predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i poverenica Brankica Janković.
Predsednik Odbora dr Muamer Bačevac obratio se učesnicima i moderirao panel posvećen međusektorskoj saradnji na kome su učestovali Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prof. dr Zoran Radovanović, državni sekretar u ministarstvu zdravlja, Milka Milovanović Minić, državna sekretarka u ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i Džon Kenedi Mosoti, direktor UNFPA.
Tom prilikom on je istakao napore koje država preduzima u cilju zaštite starijih građana, ali ukazao i na izazove koji su prikazani u izveštaju Poverenika jer se starije osobe i dalje susreću sa različitim problemima, naročito ukoliko žive u staračkim domaćinstvima, u ruralnim i nepristupačnim područjima.
“Naš cilj treba da bude da podstičemo aktivno starenje i korišćenje kapaciteta ove generacije, uz promociju međugeneracijskog razumevanja i tolerancije” istaknuto je tokom konferencije.
Učesnici su zaključili da starenje ne smemo posmatrati samo kao problem, jer je doprinos starih osoba našem društvu veoma veliki i ukazali su na najvažnije aktivnosti u narednom periodu, uključujći i rad na Strategiji o starenju.

Senada Kalić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here