Danas se u Narodnoj skupštini Srbije očekuje usvajanje rebalansa budžeta za 2021.godinu. Neposredan povod za donošenje rebalansa budžeta je sprovođenje trećeg paketa antikriznih mera i podrške privredi i građanima, čija se vrijednst procenjuje na 13.7 milijardi dinara. Ovim mjerama se obezbeđuje isplata svim punoletnim građanima od 60 evra (dva puta po 30 evra) uz dodatnih 50 evra za sve penzionere.
Narodni poslanik Dr Muamer Bačevac je naglasio da će poslanici SDP-a, podržati ove mjere i posebno pohvalio sektorsku pomoć za hotelijerstvo (350e po ležaju i 150e po sobi u gradskim hotelima, uz dodatnu isplatu minimalca), ugostiteljstvo i turizam sa turističkim vodičima i renta-car agencijama (po dve minimalne zarade), autobuske prevoznike (60 evra po autobusu u trajanju od šest mjeseci) i samostalne umjetnike (po dve minimalne zarade).
Bačevac je naglasio da se poslovanje u pomenutih nekoliko grana našlo pod najvećim negativnim uticajem pandemije. Ilustracije radi , broj noćenja turista u 2020 godini opao je za oko 5%u odnosu na 2019 godinu , promet u ugostiteljstvu za 25%, a broj preveženih putnika za više od 50%.
„Deo budžeta koji ekonomski zaslužuje najbolju ocjenu odnosi se na povećano ulaganje u infrastrukturu, saobraćajnu, zdravstvenu, i zaštitu životne sredine“,naglasio je on.
Bačevac je naglasio da ga kao ljekara raduje nastavak ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, kliničke centre i bolnice u unutrašnjosti Srbije.
U cilju jačanja zdravstvenih kapaciteta država je rebalansom opredelila dodatnih 6 milijardi din(50 mil evra) najveći dio tih sredstava usmereno je na izgradnju nove KOVID bolnice u Novom Sadu. Uz to novim budžetskim planom država namjerava da uloži 1.5 milijardi dinara u izgradnju fabrike vakcina i još 1.2 milijarde dinara u projekat unapređenja radionukleidne terapije u Srbiji.
„Novi Pazar je izdvojio 300 000 evra u projektnu dokumentaciju za kliničko-bolnički centar u Novom Pazaru, predsednik države Aleksandar Vučič je dao obećanje da će se Kliničko-bolnički centar u Novom Pazaru graditi, tako da pozivam da se sa ovim projektom započne u najskorije vrijeme“, istakao je Bačevac.
On je podsetio da je prije dva dana na proslavi godišnjice Novog Pazara odlučeno da se najveća priznanaja dodele Kliničkim Centrima u Sarajevu, Tuzli, Kragujevcu kao i Vojno Medicinskoj Akademiji.
„Skupština garda donijela je odluku da se oda posebno priznanaje medicinskim radnicima i da se svim medicinskim radnicima koji su bili u KOVID sistemu u svim zdravstvenim institucijama u gradu dodeli po 10 000 dinara jednokratne pomoći“, naglasio je Bačevac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here