Poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je na danšnjoj sednici parlamenta naglasio da je vrijeme KOVID pandemije pokazalo koliki je znacaj volonterizma. Borba protiv ove pošasti u Novom Pazaru bila bi mnogo teža ako ne i nemoguća bez naših volontera. Volonteri 020 i Volonteri NP su uradili lavovski dio posla. Oni su nosili preteške boce za kiseonik, fizički pomagali u toku pravljenja tople veze u novopazarskoj bolnici, ali i učestvovali u radovima adaptiranja kovid ambulanti, odvajanja zelenih i crvenih puteva itd…
Nemedicinska pomoć bolesnima je njihova svakodnevnica kao i spremanje hiljada litara limunade i drugih vitaminskih napitaka koje dijele obolelima.  Veliku finansisku pomoc imaju od uspješnih preduzetnika i prije svega sandžačke dijasopre.
  “Ne preterujući ova pomoc Sandžačke  dijaspore je rijedak primjer humanizma, širokogrudosti i bratske ljubavi u eri globalizma i sebične liberalne demokratije.” Istakao je Bacevac.
Sandžačka dijaspora finansijski je pomagala  zdravstvene institucije i  gradjanie, a humanitarne organizacije Otvorena  Ruka, Sevap, Put Sredine su taj posao bravurozno odradili.
Nije Novi Pazar leglo kriminala kako to neki pokušavaju da predstave, već grad divnih i mirnih, gostoprimljivih ljudi, velike duše. Ima li krimanalnih radnji, ima ali ništa vise no bilo koji grad ove velicine u Srbiji. Dva obračuna koja su se nedavno desila proizvod ličnih konflikata, povredjenog dostojanstva ili kafanskih svadja, a ne kao u drugim mjesima svadja oko narko tržista ili sličnog.
On je pozvao ministarstvo za rad zaposljavanje boracka i socijalna pitanaja da donese novi zakon o volontiranju koji ce odgovoriti izazovioma, vremenu u kome živimo.
GG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here