Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) izvijestila je da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubio najmanje 13.278, te pritvorio više od 18.600 civila u Siriji u posljednje četiri godine.

U saopćenju iz SNHR-a, koji dokumentiraju kršenja prava nad civilima, navodi se da je Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) proslijeđen izvještaj o kršenju ljudskih prava od strane Assadovog režima u periodu od augusta 2016. do augusta 2020.

U izjavi se naglašava da Assadov režim nije dijelio izvještaje o ljudskim pravima u zemlji s institucijama UN-a od 2004. godine, a izvještaj uključuje podatke o kršenjima prava koja je režim počinio kao što su ubijanja, pritvaranja, mučenja i slobode izražavanja.

Prema izvještaju, Assadov režim je u posljednje četiri godine ubio najmanje 13.278 civila, uključujući 2.773 djece i 1.445 žena.

U istom periodu 109 civila je izgubilo život od posljedica pothranjenosti prouzrokovane opsadom Assadovog režima, a izvedena su i najmanje 52 napada hemijskim oružjem.

Anadolu Agency

A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here