Narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Posle ručka”  na Happy televiziji. Razgovaralo se o obrazovanju, udžbenicima i historiji.

Akademik Zukorlić kazao da se prije bavljanja temom udžbenika treba drugačije pristupiti samom obrazovanju.

– Zadnje tri decenije obrazovanje se tretira kao balast i uspješno obrazovanje se kod nas smatra kada nemamo štrajkove, ukoliko sklopimo budžet da nastavnici prime plate. Posljedice ovakvog pristupa su katastrofalne po svim osnovama. Segment udžbenika je samo jedan od tih segmenata. Dakle, potreban je potpuno nov pristup obrazovanju. Gdje će obrazovanje postati strateška kategorija u državi i cjelokupnoj društvenoj strukturi. Ukoliko bi obrazovanje podigli na strateški nivo, onda bi se temeljitije bavili i udžbenicima.

Komentarišući viralan snimak jedne majke koja udžbenik iz Historije za 7. razred baca u kontejner, smatrajući ga neadekvatnim, akademik Zukorlić ističe da se treba etički i moralno pristupiti ovoj problematici.

“To je lično reakcija na stanje i percepciju udžbenika i obrazovanja. Eto i vi govorite svo vrijeme kako li će izgledati Srbi? I mene zanima kako će izgledati moji komšije Srbi, ali isto tako me mnogo zanima kako će izgledati i onih 30% stanovnika koji nisu srpske nacionalnosti. Treba se etički i moralno pristupiti ovoj problematici. Objektivan odnos prema historiji, nauci i činjenicama moguć je ako hoćemo dobronamjerno djelovati. Tamo gdje postoje nejasne slike ili postoje različiti pristupi, onda treba napisati bar da postoje različiti pristupi. Napisati ono što zapravo jeste sa gledišta većine naučnika, stručnjaka i historičara”, kazao je akademik Zukorlić.

Treba se, kaže Zukorlić, naći zajednička početna tačka.

“Neka zadrži svako svoje stanovište u mjeri u kojem ga može dokazivati, ali hajmo, nađimo neko zajedničko stanovište od kojeg ćemo poći”, dodao je akademik Zukorlić.

Kada je u pitanju “devširma”, odnosno da li su djeca koja su odvedena u Janjičare zapravo oteti ili povlašćeni sloj, akademik Zukorlić ističe da nije svaka devširma bila nasilna.

“U Islamu je strogo zabranjeno nasilno islamiziranje. Kao što nam sada odlaze djeca na Hardvar, Oksford, jer imaju stipendije, pa ih više nije briga za vjeru. Sve je to, vjerujte, interes. Osnov svih zala koje se dešava na našim prostorima, svih zala, ratova, ubistava, kreće iz ovih isključivosti. Tamo gdje je isključivost, tamo je laž. Ulema Istanbula bila je protiv nasilne devširme, ali ne protiv devširme kao pojma. Nisu sve devširme nasilne”, kazao je akademik Zukorlić.

Pogledajte cijelu emisiju:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here