U prostorijama “Ne davimo Beograd” od sutra će biti otvoren sabirni centar za prikupljanje pomoći namijenjene bolnici u Novom Pazaru koji je trenutno jedno od najvećih žarišta koronavirusa, rekla je za Nova.rs aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Ćorović, koja je rodom iz Novog Pazara, pozvala je sve građane koji žele da pomognu da sutra dođu u Dositejevu 13 u Beogradu.

Poziv građanima dobre volje, Aida Ćorović je uputila i preko Fejsbuka.

“Što se tiče konkretne pomoći i donacija, potrebno je bukvalo  sve – zaštitne rukavice, maske, nočare, kape, zaštitne navlake za obuću, viziri, skafanderi, mantili za jednokratnu upotrebu, sredstva za dezinfekciju, čak i bolnička posteljina”, rekla je Ćorović za Nova.rs.

Dodaje da su od lijekova neophodne ampule C i D vitamina i da vjerovatno ima još toga, “ali da je ovo sada najhitnije”, rekla je Ćorović.

Prema njenim riječima, jedna grupa mladih iz Novog Pazara je već prikupila nešto medicinske pomoći koju su odnijeli Medicinskom centru u tom gradu ali su ih odbili, pa su tu pomoć odnijeli u Tutin i Sjenicu jer je i tamo situacija sa koronom dramatična.

Kaže da je svjesna da se zaštitna oprema za bolnice nabavlja putem javnih nabavki, ali da je sada urgentna situacija i da “ne može da opravda administrativne procedure kada su ljudski životi u pitanju”.

“Znala sam da je situacija sa zaraženima u Novom Pazaru loša, ali nisam znala da je toliko loša”, rekla je Ćorović.

Dodaje da je od zdravstvenih radnika, “iz prve ruke” saznala da je situacija strašna, da medicinsko osoblje pada od umora, da su ljekari očajni i da i među njima ima oboljelih od korone.

“Situacija je katastrofalna, izmakla je kontroli i zato je važno sačuvati svaki ljudski život”, poručila je ona.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru objavio je danas da je u petak kod još 17 osoba potvrdio prisustvo koronavirusa, tako da je ukupan broj inficiranih porastao na 508.

Izvor: Nova

Foto: Media centar Beograd


Broj pregleda:
288

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here